19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Vi kan ikke blive længere

Vi kan ikke blive længere

Man forlanger af os, at vores pensionsalder skal sættes op, mens direktører i de store virksomheder gerne må fratræde langt tidligere. Det hedder bare, at de "helliger sig bestyrelsesarbejde".

Fra den landsdækkende demonstration i Vejle mod højere pensionsalder.
FOTO: PN
1 af 1

Igen og igen får vi at vide, at vi som almindelige lønmodtagere skal blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Vi hører det fra politikere, og vi hører det fra vores arbejdsgivere.

Men kære arbejdsgivere, når det nu er så godt for økonomien, at vi alle sammen bliver lidt længere, hvorfor forlader I så selv jeres faste job tidligere og tidligere? 

Politikerne har gentagne gange udskudt lønmodtagernes pensionsalder for at løse alverdens problemer. Som en fantastisk tryllestav kan vores senere og senere otium hver gang skabe balance i alle fremtidige problemer og ikke mindst sikre velfærdssamfundet – og hvem vil ikke gerne være med til det?

Problemet er imidlertid, at der ikke er nogen, der med sikkerhed kan sige, at det virker. Tværtimod ser det ud til, at det udelukkende går ud over almindelige lønmodtagere.

Vores arbejdsgivere støtter helhjertet op om, at vi skal arbejde længere, og deres interesse heri er oplagt: En senere pensionsalder skaber et større arbejdsudbud, hvilket betyder et mindre pres på lønningerne. 

Men kære arbejdsgivere, hvad med jer selv? Når det nu er så godt for økonomien, at vi alle sammen bliver lidt længere i det aktive arbejdsliv, hvorfor forlader I så selv jeres faste job tidligere og tidligere? 

Direktørerne træder af

På 10 af de største virksomheder inden for HK it, medie & industri Hovedstadens område er der de senere år skiftet ud på direktørposten. Virksomhederne Novo Nordisk A/S, KMD A/S, Novozymes A/S, Leo Pharma A/S, Dong Energy A/S, Chr. Hansen A/S, JP/Politikens Hus A/S, Haldor Topsøe A/S, Radiometer Medical ApS og FORCE Technology A/S har alle det til fælles, at det seneste skift i jobbet som administrerende direktør er sket, uden at den fratrådte direktør efterfølgende er fortsat i et nyt fast job. 

Hver gang har ambitionen fra de fratrådte været at "hellige sig bestyrelsesarbejde" samtidig med, at de har fået mange, mange millioner kroner med sig – noget almindelige lønmodtagere ikke får, når kroppen eller psyken er blevet så slidt, at de tvinges til at stoppe med at arbejde, inden de når pensionsalderen.

Det mest tankevækkende er dog, at disse topdirektører har valgt skiftet til deres "seniorordning" i et aldersspænd på 54-63 år. Det står i skærende kontrast til den situation, at en nyfødt lønmodtager ifølge den seneste prognose fra beskæftigelsesministeriet først kan gå på pension som 76-årig. 

Generalforsamlingen i HK it, medie & industri Hovedstaden understreger derfor over for både politikere og erhvervsledere: Vi kan ikke "bare" blive længere og længere på arbejdsmarkedet, og det ved I jo godt, for sådan indretter I jo også jeres egne arbejdsliv.

16. mar. 2017 - 08:43   16. mar. 2017 - 08:50

Udtalelse

fra HK it, medie & industri Hovedstaden