19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Der er penge i byggebranchen lige nu

Der er penge i byggebranchen lige nu

Der bygges overalt, så der er råd til at imødekomme vores rimelige krav til overenskomsterne.

Det er nu afgjort, hvad vi i bygge og anlægsbranchen skal forholde os til i det fremlagte forlig i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked.

Det kunne måske gavne forståelsen for vores krav, hvis vores forhandlere selv skulle arbejde under de elendige overenskomster.

Som murerarbejdsmand og medlem af 3F havde jeg set frem til radikale forbedringer i min overenskomst. Blot for at nævne nogle krav, der efter min opfattelse hører hjemme i 2017, er blandt andet ret til fuld løn under sygdom og tilskadekomst, barsel og børns første sygedag.

Ret til arbejdstøj fra ansættelsesdagen, ret til sygeløn fra dag et. Dårlige bestemmelser ved hjemsendelse på grund af vejret og to dages opsigelsesfrist fra arbejdsgiver.

Derudover har vi et utal af anciennitetsbestemmelser i vores overenskomster. Er det rimeligt når vi skriver 2017?

Der er penge i byggebranchen. Overalt bliver der bygget og udviklet. Man skal ikke bilde mig ind, at man gør det af ren godhed og medlidenhed med dem, der mangler en bopæl. Se blot på priserne.

Nej, arbejdsgiverene skulle have været til lommerne. Det er ikke sket, til gengæld har arbejdsgiverne fået serveretten til øget fleksibilitet og flere arbejdstimer i form af overarbejde. Vi havde krævet kortere arbejdstid og mindre slid. Man fristes til at sende vores forhandlere på dette overarbejde og bede dem komme tilbage med noget, der ligner medlemmernes krav.

Det kunne måske gavne forståelsen for vores krav, hvis vores forhandlere selv skulle arbejde under de elendige overenskomster, de forhandler sig frem til.

17. mar. 2017 - 08:52   17. mar. 2017 - 09:00

Læserbrev

af Michael Liesk, Hillerød