19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Jeg holder ikke 51 år mere

Efter tre år som murersvend

Jeg holder ikke 51 år mere

Jeg håber, at målet med 3F's kampagne er at sænke pensionsalderen, og ikke kun at stoppe den fra at stige yderligere, lyder det fra ung aarhusiansk murersvend.

- Mit liv er for kort til, at jeg vil leve på smertestillende, som mange af mine kollegaer, lyder det fra Rasmus Lunden. Her deltager han i demonstrationen i Vejle den 11. februar mod højere pensionsalder.
FOTO: PN
1 af 1

Den blot 23-årige murersvend Rasmus Lunden fra Aarhus er klar i mælet, når det gælder holdningen til Lars Løkke Rasmussens (V) plan om at hæve pensionsalderen:

Jeg har set alt for mange kollegaer omkring de 40, som enten måtte stoppe som håndværker eller leve et liv med smertestillende.
Rasmus Lunden, murer

– Ikke nok med det er sygt, det er også grotesk, siger han til Arbejderen og fortsætter:

– Jeg har været udlært i tre år nu. Politikerne har besluttet, at jeg skal arbejde, til jeg fylder 74 år, men jeg holder altså ikke 51 år mere i det her fag.  

Som konsekvens af Velfærdsforliget fra 2006 og Tilbagetrækningsreformen vedtaget i 2011 vil pensionsalderen, der i dag er 65 år, blive hævet til 67 år i 2022. I 2030 bliver den 68 år. 

Rasmus Lunden er derfor glad for, at 3F har startet kampagnen fairpensionsalder.dk. og er lykkedes med at samle foreløbig 217.000 underskrifter mod højere pensionsalder. 

Murersvenden har respekt for forbundsformand Per Christensen og 3F generelt, og han håber, at landets største fagforbund vil bruge sin politiske magt til at sænke pensionsalderen, ikke kun stoppe den fra at stige yderligere.

– Det tiltag, som DF, Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokratiet fik stemt igennem, og som betyder et længere arbejdsliv, skal rulles tilbage, og oven i det skal pensionsalderen længere ned, mener Rasmus Lunden.

Han elsker sit fag. Alligevel overvejer han efter blot tre år som uddannet murer at starte ny uddannelse "som biolog af en art." 

– Det er for hårdt fysisk at være murer et helt arbejdsliv, og jeg har set alt for mange af mine kollegaer omkring de 40, som enten måtte stoppe som håndværker eller leve et liv med smertestillende. Mit liv er simpelthen for kort til at skulle leve på smertestillende medicin, forklarer den unge murer.

For ham er det ikke uvant at tage aktiv stilling, og han var at finde på Kirketorvet i Vejle den 11. februar, da lagerarbejder Bjarne Lykke havde kaldt til protest mod en højere pensionsalder.

Muresvendens politiske holdninger rækker langt videre end til forargelsen over flere år på arbejdsmarkedet. Også salget af dele af statsejet virksomheder til billigste køber (Dong, red.) og massefyringerne i Skat kan få ham op i det røde felt. 

– Det kan ikke passe, at befolkningen skal betales for politikernes fejl. De mangler penge i kassen på grund af uforsvarlig ledelse af landet. Bare i skat kan alle pengene hives hjem igen. Vi skal ikke batele for deres gilde, lyder slutsalutten.

17. maj. 2017 - 10:52   18. maj. 2017 - 15:52

Pensionsalder

noc@arbejderen.dk