24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Bygnings-arbejdere fyret efter to ugers strejke

Konflikt på Axel Towers

Bygnings-arbejdere fyret efter to ugers strejke

De strejkende snedkere og tømrere på prestigebyggeriet Axel Towers er i løbet af weekenden blevet fritstillet. Bygningsarbejderne opgiver dog ikke kampen af den grund, lover talsmand.

På trods af at hele sjakket af strejkende tømrere og snedkere på Axel Towers er blevet fritstillet i weekenden, fortsætter de kampen for retten til at forhandle akkord lokalt.
FOTO: Jonas Solberg
1 af 1

I løbet af weekenden er de 40 strejkende bygningsarbejdere og deres tillidsmand på prestigebyggeriet Axel Towers i København blevet fritstillet af deres arbejdsgiver, DEKO.

Vi har vedtaget at blive ved med at mødes hver morgen og tage stilling til, hvad vi gør. Vi er indstillet på at fortsætte kampen.
Julius Gudmundsson, talsmand

Arbejderne har strejket i to uger, efter i månedsvis, at have forsøgt at få forhandlet en akkordaftale hjem for de dele af byggeriet, som ikke er beskrevet i den såkaldte "priskurant". Priskuranten fastsætter betalingen for et konkret stykke arbejde - for eksempel hvad en tømrer skal have for at opsætte gips.

I forhold til nogle af de opgaver, arbejderne har udført på Axel Tower, er priskuranten forældet. Sjakket har derfor forsøgt at forhandle lokalt, men alle deres forslag er blevet afvist, forklarer arbejdernes talsmand Julius Gudmundsson.

– DEKO ønskede ikke seriøse forhandlinger, men kom i stedet med trusler om at indsætte udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke vi accepterede firmaets diktat. Det fik svendene til at gå i strejke, siger han til Arbejderen.

I mandags blev svendene idømt skærpet bod i Arbejdsretten. Det betød, at arbejderne skulle betale 70 kroner i timen for hver strejkedag. Alligevel besluttede sjakket enstemmigt at fortsætte strejken.

Torsdag var de så igen i Arbejdsretten, og arbejdsgiveren, DEKO, fik ret til at fritstille de 40 tømrere og snedkeres arbejde. Den ret tog firmaet så i brug i løbet af weekenden.

Kampen fortsætter

Men på trods af, at sjakket mandag var inde og aflevere nøgler og tømme deres skure, er kampen ikke slut. Det slår talsmanden fast:

– Vi har vedtaget at blive ved med at mødes hver morgen og tage stilling til, hvad vi gør. Vi er indstillet på at fortsætte kampen, siger Julius Gudmundsson til Arbejderen.

Sjakket står da også langt fra alene med deres kamp for retten til at forhandle akkord lokalt. I midten af sidste uge dannedes en Støttegruppe for tømrerne på Axel Towers, og torsdag morgen havde tømrersvendene besøg af en stilladsarbejder, som holdt en "brandtale" og forsikrede om, at hvis der var brug for det, kunne 600 stilladsarbejdere møde op på pladsen for at støtte dem.

– De sidste par dage er det væltet ind med støtte, vi er helt overvældede, lyder beskeden fra de strejkende.

Dansk Byggeri: Ingen er blevet fyret

Hos DEKO ønsker man ikke at udtale sig om sagen, men henviser til arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri. Her mener chefkonsulent Henrik Olsen ikke, at virksomheden har fritstillet nogen. De, der ikke længere er ansat, har selv opsagt deres stilling.

– DEKO sendte et brev ud i løbet af weekenden om, at hvis man ikke mødte op på arbejde mandag morgen, ville man fra firmaets side tolke det som en opsigelse, siger Henrik Olsen til Arbejderen.

Han kan også oplyse, at flere af de strejkende valgte at tage imod tilbudet om at møde op på arbejdet. Henrik Olsen ved ikke præcis hvor mange, men siger, at "over otte og under 15 fortsat er ansat i DEKO" og altså er gået i arbejde igen.

Den melding vækker undren hos de strejkendes talsmand. Ifølge ham har ingen fra sjakket opfattet brevet som andet end en fritstilling, og han understreger, at ingen har valgt at gå tilbage i arbejde.

– Det passer ikke. Det er rigtigt, at det ikke var alle, der havde fået brev i weekenden. De mødte derfor op mandag morgen for at spørge, om de også var blevet fritstillet. De fik så brevet i hånden, men de er ikke gået i arbejde, og det gør de heller ikke, forsikrer Julius Gudmundsson overfor Arbejderen.

Mandag eftermiddag har Støttegruppen indkaldt til møde for folk, som ønsker at bakke de fritstillede op.

03. okt. 2016 - 10:30   04. okt. 2016 - 15:03

Faglig konflikt

as@arbejderen.dk
Støt de strejkende på Axel Towers
  • Støt økonomisk på Swipp eller MobilePay 71 35 02 53 eller på konto 8401-1288713

  • Ring til sjakket på telefon 71 35 02 53, meld din opbakning og spørg om du kan hjælpe med noget

  • Spred videolinket med deres opråb: https://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=7z_xlOqJpPE

  • Meld dig på sms-kæden i tilfælde af, at der bliver sat strejkebrydere på sjakkets arbejde. Skriv til hallojpladsen@gmail.com eller til tlf. 71 35 02 53

  • Læs mere om konflikten på facebook: Støttegruppe for tømrerne på Axel Towers