24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Danske banker har ondt i skattemoralen

Blogs

Henrik Herløv Lund
Økonom, cand.scient.adm.
Uddannet som økonom (cand.scient.adm.) fra Roskilde Universitet og har blandt andet undervist i økonomi ved Danmarks Forvaltningshøjskole. Var medlem af Den Alternative Velfærdskommission 2004-2009. Skriver også for Kritisk Debat, Modkraft.dk, Politiken og Information.
Blogindlæg af Henrik Herløv Lund

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 29. marts, 2017, 14:29:09

Danske banker har ondt i skattemoralen

Danske banker er endnu engang blevet grebet i medvirken til skatteunddragelse i skattely. Og borgerlige politikere hykler igen vilje til at gribe ind.

1. Penge lugter ikke.

Denne gang er det Danske Bank, Danmarks største, som er blevet grebet i foreløbig i perioden 2011 - 2014at hjælpe russiske kriminelle milliarder til lyssky selskaber i skattely.

Det er ikke første gang, danske banker er blevet afsløret som villige redskaber for skatteunddragelse. En række internationale afsløringer af skatteunddragelse i skattely de senere år har tværtimod haft danske banker som medvirkende til skattesnyd og hvidvask.

Man er åbenbart parat til at gå langt for at tjene ekstra penge.

2. Mange sager om blandt andet danske bankers medvirken til skattely.

I forbindelse med de såkaldte "Swiss - leaks" i 2014 kom det frem, at danske banker (Danske Bank, Nordea, Jydske Bank) var særdeles aktive gennem egne afdelinger i europæiske skattelylande som Schweiz og Gibraltar. Og det blev direkte påvist, at Jydske Bank herigennem havde medvirket aktivt til danske velhaveres skatteunddragelse gennem hemmeligt at placere penge i disse skattely.1

Dernæst afslørede de såkaldte "Lux-leaks" i 2015, at skattemyndighederne i Luxembourg direkte medvirkede til skatteunddragelse fra udenlandske virksomheder og velhaveres side gennem skattehemmeligholdelse og hemmelige skatteaftaler. Ikke mindst Danske Bank har været særdeles aktiv gennem flere afdelinger i Luxembourg. 2

Så kom i 2026 "Panama-papers", hvor især Nordea, men også Jydske Bank, direkte blev afsløret i at medvirke til at oprette hemmelig skattely selskaber igennem Panama advokatfirmaet Mossack Fonseca.3

3. Bankernes hykleri.

Afsløringerne har været ledsaget af et massivt hykleri. I første omgang har de involverede bankers holdning været at forsøge enten at tie kritikken ihjel eller helt at afvise den.

Men når afsløringerne er blevet for belastende har man så skiftet spor og beklaget "fejltagelserne" , men henvist til, at der var tale om fortid.

Og man har lovet bod og bedring og erklæret, at "nu er vi blevet bedre".

Men bankernes medvirken til skatteunddragelse i skattely fortsætter tilsyneladende i bedste velgående, uanset afsløringerne. Indtil næste afsløring kan man frygte

4. Borgerlige politikere og bankerne: At sætte ræven til at vogte gæs?

Bedre er det ikke med de borgerlige politikere, som i en række år har skullet sørge for kontrollen af bankernes lovlydighed.

Den nuværende konservative erhvervsminister, Brian Mikkelsen, er nu meget forarget over bankernes opførsel og vil stramme straffe og regler.

Men da han tiltrådte som erhvervsminister i oktober 2016, var det med det programpunkt at ville "gøre livet lettere for bankerne gennem deregulering" og "nu skal mobningen af bankerne stoppe". 4

Dette – og ikke strengere kontrol af rådden bankmoral – er hans egentlige holdning og programpunkt, og man kan derfor frygte, at så snart at sagen er døet hen, vil den "erhvervsvenlige" minister igen vende tilbage til at beskytte og hjælpe bankerne snarere end at beskytte danskerne mod grådighed og dårlig moral fra bankside.

5. Utak for løn fra bankerne til staten.

Ud over at overholde lovene er der endnu en grund til, at bankerne bør holde sig langt væk fra al skatteunddragelse og skattely.

I årene efter finanskrisen var bankerne på røven og fik massiv hjælp af staten gennem en række bankpakker. Det gælder ikke mindst Danske Bank, hvor staten ligefrem måtte skyde aktiekapital ind i banken for at hjælpe den til at overleve.

At bankerne nu lønner staten for den hjælp, ved at hjælpe til med at staten unddrages for skatteindtægter, er i den grad utak for løn.

Det burde ikke mindst de borgerlige politikere anerkende, som lagde forslagene på bordet om hjælp til bankerne.

Noget for noget – som borgerlige politikere vist ynder at sige.

NOTER

1 ) Jf.:Michael Lund; Thomas G. Svaneborg; Niels Fastrup og Nina Munch-Perrin: Dansk skattesvindler: Jyske Bank gjorde det muligt for mig at snyde. Dr.dk, 30.01.14:
http://www.dr.dk/nyheder/penge/dansk-skattesvindler-jyske-bank-gjorde-det-muligt-mig-snyde

2 ) jf. Petersen, Anders: Store danske virksomheder glade for skattely. Ugebrev A4, 16.05.11 jf.:
http://www.ugebreveta4.dk/store-danske-virksomheder-glade-for-skattely_14545.aspx

3 ) Jf.Skouboe, Jakob: Danske Banker anklaget i global skandale om skattely. Finanswathc, 04.04.16:
http://finanswatch.dk/Finansnyt/article8556255.ece

4) jf. Sixhøj, Mads: Brian Mikkelsen – mobning af bankerne skal stoppe. Berlingske Business, 05.12.16:
http://www.business.dk/finans/brian-mikkelsen-mobningen-af-bankerne-skal-stoppe

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur