24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Magtkamp i Moskva

Spændingsroman

Magtkamp i Moskva

Koldkrigeren Davidsen er tilbage med, hvad han er bedst til – en roman med fokus på forholdene i Rusland.

Forfatteren Leif Davidsen, som i mange år var korrespondent i Moskva for Danmarks Radio.
FOTO: Nicky Bonne
1 af 1

Leif Davidsen nyeste spændingsroman hedder "Djævlen i hullet", og heldigvis er denne koldkriger tilbage med, hvad han er bedst til – en spændingsroman med fokus på forholdene i Rusland, baseret på sine mange år som korrespondent i Moskva for Danmarks Radio.

Datteren får et lynkursus i spionageteknik, og historien kan begynde.

I bogen forsvinder den danske koldkrigs-agent John Arnborg i 1993 for først at dukke op igen senere i Rusland. Her er han blevet gift med russiske Alla, som han mødte, mens han var fanget af de sovjetiske myndigheder, og som han nu har sønnen Tor med. Tor er invalideret elitesoldat og både nationalist, religiøs, homofobisk og racistisk.

Arnborgs tidligere hustru blev efterladt på Fyn med teenagedatteren Laila.  Datteren, som nu bestyrer en skrantende campingplads i Bogense, har været udsendt som sprogofficer til Irak to gange.

Laila har været hårdt ramt af faderens forræderi, og pludselig får hun et brev fra ham. Han er svigtet af den russiske efterretningstjeneste FSB, og Rusland er i krise og krig.

Hun opsøges af to tidligere spioner, en dansker og tysker, da det rygtes, at hendes far vil hoppe tilbage, hvis hun indvilger i at tage til Rusland. Hun får et lynkursus i spionageteknik, og historien kan begynde. Hun aner ikke konsekvenserne.

De to halvsøskende kæmper for hver deres idealer, hvor alkohol og hver deres krigstraumer spiller voldsomt ind. Godt og indlevende beskrevet af Davidsen.

Faderen, John, der nu bor i landsbyen Pljos ved Volga og kalder sig Vanja Petrovitj, fører lange og dybe samtaler med efterretningsfolk, oligarker om med kupplaner. Vi oplever, hvorledes et fascistisk styre er i støbeskeen, samtidig med forfatteren på smukkeste vis fører os rundt som en guide i det smukke land.

Plottet er en spionroman værdigt og skal ikke afsløres her, men lægger op til en fortsættelse.

At bogen er skræmmende, hvad angår de aktuelle forhold i landet, som krigen med Ukraine og NATOs oprustning i de baltiske lande, gør bare hele scenariet mere aktuelt. Bogen bærer tydeligt præg af Davidsens had-kærlighedsforhold til det store land. Og godt for det.

Davidsen lige før topformen.

08. mar. 2017 - 11:55   08. mar. 2017 - 12:00

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Djævelen i hullet. Krimi af Leif Davidsen.

Lindhardt og Ringhof/ 398 sider /300kr.

 

Annonce